Θεραπευτική Yoga και απεξάρτηση

 

Απόσπασμα από ομιλία μου στο 2ο  Συνέδριο Yoga Ελλάδας   2007

 

Θέλω  να μοιραστώ μαζί σας την εμπειρία  μου, καθώς για 6 χρόνια έχω την τύχη να συντονίζω ομάδες Yoga με εξαρτημένα άτομα, στα πλαίσια της συνεργασίας μου με ιδιωτική ψυχιατρική κλινική, και την κατανόηση και βεβαιότητα  μου  για το βαθύ μεταμορφωτικό αποτελέσμα της yoga και στο θέμα αυτό.

Το πρόβλημα της εξάρτησης δεν αφορά μόνο τον χρήστη και την οικογένεια του, αλλά όλους μας.

Αρκεί ένα και μόνο  κύτταρο να νοσεί για να υπάρχει δυσλειτουργία σε ολόκληρο τον οργανισμό, αυτόν τον ζωντανό οργανισμό που είναι η  κοινωνία μας.

Ο χρήστης είναι ένα άτομο που  στρέφει την ενέργεια του εναντίον του ίδιου του του εαυτού.

Η yoga του δείχνει τον τρόπο να έρθει σε επαφή με  την ζωτική του ενέργεια, να την εκτιμήσει  και να την διαχειριστεί  προς όφελος του.

Η  yoga είναι μια μέθοδος αυτοβοήθειας, όταν μάθει τις τεχνικές ο ασκούμενος, μπορεί να τις εφαρμόζει μόνος του.

Δεδομένου ότι ο εγκέφαλος δεν αναγνωρίζει την διαφορά ανάμεσα στο καλό και το κακό, μπορεί σε εύλογο χρόνο να αντικαταστήσει την βλαβερή συνήθεια με την νέα ευεργετική.

Μπορεί να γίνει αρωγός και  θεραπευτής του εαυτού  του.

Η yoga σαν ολιστική θεραπεία, δουλεύει σε σωματικό, νοητικό και ψυχικό επίπεδο.

Ας δούμε την εικόνα του  καταπονημένου χρήστη.

Αντιμετωπίζει προβλήματα στο συκώτι, στα νεφρά, έχει λιμνάζων λεμφικό, σχεδόν απενεργοποιημένο ανοσοποητικό, θρομβώσεις στο κυκλοφορικό, αδύναμο μυικό, ενδοκκρινικό σε σύγχιση – μιας και η λήψη εξωτερικής χημείας αποσυντονίζει και παύει την έκκριση της εσωτερικής χημείας, – και νευρικό σύστημα τόσο αδύναμο που δεν  μπορεί να ορίσει καμμιά νοητική λειτουργία.

Ο συναισθηματικός κόσμος είναι σε μεγάλη ταραχή.

Ο εσωτερικός πόνος, τα κρυμμένα τραύματα, αυτά που οδήγησαν στην χρήση ουσιών για την κάλυψη τους, αναζητούν έκφραση και απελευθέρωση.

Η αίσθηση αυτοαξίας απουσιάζει, στη θέση της υπάρχει η ενέργεια της αυτοτομωρίας, του θυμού, της ενοχής.

Η απογοήτευση και η αίσθηση μοναξιάς κυριαρχούν.

Το σύστημα αξιών είναι κατακερματισμένο και το νόημα της ζωής είναι ένα μεγάλο ερωτηματικό.

Η ικανότητα της κρίσης και της διαύγειας, η δημιουργικότητα και η έμπνευση είναι θέματα προς αποκατάσταση.

Η yoga σαν ένα σύστημα αυτοβελτίωσης και υγείας σε όλα τα επίπεδα, θα επαναφέρει την ομοιόσταση και την ισορροπία, θα βοηθήσει τον ασκούμενο να βιώσει την δική του δεδομένη – και  κρυμμένη δύναμη.

Στο σωματικό επίπεδο, οι στάσεις της yoga αποκαθιστούν τα προβλήματα όλων των συστημάτων, ενισχύουν την λειτουργία των κύριων αποτοξινωτικών  οργάνων, βοηθούν το αναπνευστικό, λύνουν τις κρυσταλλωμένες απο τις τοξίνες αρθρώσεις, επαναφέρουν τον μυικό τόνο και γεμίζουν ενεργητικότητα,  λύνοντας τα εμπόδια  της ροής της ενέργειας.

Μεγάλο ρόλο παίζουν εδώ  oι Kryias, οι πανίσχυρες τεχνικές καθαρισμού που προσφέρουν πλήρη και άμεση αποτοξίνωση των εσωτερικών οργάνων, καθώς  και ενδυνάμωση τους.

Η διατροφή, με βάση τις αρχές της Ayurveda -της ινδικής ιατρικής, χτίζει απο μέσα προς τα έξω τον οργανισμό, είναι κατάλληλη για γρήγορη αποβολή τοξινών και εμπλουτισμό με πολύτιμα συστατικά για την ενίσχυση της διαδικασίας.

Η αναπνοή, ο μεγάλος σύμμαχος, θρέφει και καθαρίζει τον οργανισμό σε κυτταρικό επίπεδο.

Τον βοηθά να νιώσει  τις εγκλωβισμένες συναισθηματικές  εντάσεις του και να τις απελευθερώσει.

Είναι πολύτιμη για την αντιμετώπιση της αυπνίας και του άγχους.

Η κοιλιακή αναπνοή είναι ίσως η βασικότερη και πιο αποτελεσματική τεχνική εδώ, και γρήγορα αντικαθιστά με επιτυχία τα υπνωτικά χάπια.

Αποκτά  επίγνωση του σώματος , το νιώθει σαν το πολύτιμο όχημα του στη ζωή και μαθαίνει να το τιμά και να το φροντίζει.

Ερχόμαστε στη μαγική ώρα της χαλάρωσης.

Πολλοί έχουν παρομοιάσει την εμπειρία της βαθειάς χαλάρωσης – yoga nidra – με την  ευφορική εμπειρία της χρήσης ναρκωτικών, μιας και αυτό είναι το εμπειρικό μέτρο σύγκρισης που διαθέτουν.

Εδώ έρχονται σε επαφή με το υποσυνείδητο μέσω της μετατροπής των εγκεφαλικών κυμμάτων από Β σε Α, και καθως οι συνειδητές άμυνες πέφτουν – εδώ είναι όλη η ουσία της θεραπείας- ο εγκέφαλος είναι πιο δεκτικός να αναγνωρίσει την ρίζα των τραυμάτων  του, να τα απελευθερώσει και να επαναπρογραμματιστεί  μέσω θετικών οραματισμών και δηλώσεων δημιουργώντας μια νέα πραγματικότητα, μια νέα ζωή.

Ο διαλογισμός τον βοηθά να παρατηρήσει το περιεχόμενο του νου και στη συνέχεια να αποταυτιστεί από αυτό, να νιώσει ότι είναι πολλά παραπάνω από ένα αδύναμο εξαρτημένο πλάσμα, να φτάσει πέρα από την επιφάνεια, πέρα από το δράμα του,  εντός του, στο κέντρο του, στο κοινό κέντρο όλων των ανθρώπων, την Αγάπη.

Θα μάθει αυτή την αγάπη να την απλώνει μέσα  του και  αργότερα γύρω του σε ότι τον περιβάλλει.

Η βάση της yoga, οι ηθικοί κώδικες Yama και Niyama,

δηλαδή η μη βία, η αλήθεια, η μη προσκόλληση, η μη κλοπή, η καθαρότητα σώματος και νου, η πειθαρχία, η

αυτοπαρατήρηση και εσωτερική αναζήτηση, η εγκράτεια, η ευγνωμοσύνη, θα τον βοηθήσουν   να εμβαθύνει στο νόημα της ύπαρξης, να επαναπροσδιοριστεί, και να  βρεί  τις ρίζες του  έτσι, ώστε να μπορέσει  να ανθίσει.

Μπαίνουν στο μάθημα, φέροντας αποτυπωμένο ολο το τραύμα τους και όλα τα αποτελέσματα της χρήσης, στο σώμα, στο πρόσωπο, στον λόγο, στο αιθερικό τους αποτύπωμα. Ολοκληρώνοντας το μάθημα και βγαίνοντας από την χαλάρωση, έχω απέναντι μου πλάσματα πανέμορφα, αθώα, έτοιμα για αλλαγή !

Ο ρόλος της οικογένειας είναι βασικός για την ίαση  του εμπλεκομένου, γι αυτό και όλες οι κοινότητες παρέχουν ομάδες για τους οικείους που είναι  γεμάτοι φόβο,  θυμό, ενοχές .

Απλές σωματικές ασκήσεις, αναπνοές και  χαλάρωση, τους βοηθούν να μην συνεξαρτηθούν, να έχουν διαύγεια και αυτοέλεγχο ώστε να είναι ένα γερό στήριγμα για το πάσχον μέλος.

Η ανεκτίμητη αυτή εμπειρία μου τόσο με ομάδες εξαρτημένων, αλλα και παράλληλα με ομάδες χρόνιων ψυχωσικών, μου δείχνει τα  αποτελέσματα της yoga, της ενσυναίσθησης, της εμπιστοσύνης στον άνθρωπο,  και ενδυναμώνει την πεποίθηση μου για την ανάγκη εναλλακτικών τρόπων θεραπείας φιλικών προς την ανθρώπινη Υπαρξη!

Μιας  και ο οραματισμός  είναι η αρχή κάθε υλοποίησης, ας οραματιστούμε κοινότητες απεξάρτησης βασισμένες σε ενεργειακές θεραπείες .

Ας οραματιστούμε το δώρο της

yoga να δίνεται και να λαμβάνεται όπως ακριβώς είναι, ένα δώρο από την Πηγή της Ζωής.

 

Σας ευχαριστώ.